preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ante Curać-Pinjac" Žrnovo

Login
Kalendar
« Lipanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica

Anketa (mala)
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?






Anketa
Da li dovoljno razumješ nastavnike u školi kad predaju?




Kada zvono zvoni

 

1. sat -  8,00 - 8,45

2. sat -  8,50 - 9,35

3. sat -  9,40 - 10,25

 

VELIKI ODMOR

10,25 - 10,40

 

4. sat -  10,40 - 11,25

5. sat -  11,30 -12,15

6. sat -  12,20 - 13,05

7. sat -  13,10 - 13,55

Školska knjižnica

 

jelena.amadeo@skole.hr

 

 

 

 

Javite nam se !

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu...

enlightenedsmileymail 

 

Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se u školsku knjižnicu !

Uredništvo školskih web stranica:

 

Jelena Amadeo

jelena.amadeo@skole.hr

 

Anamarija Radovanović

anamarija.skokandic@skole.hr

 

 

 

Administrator

Elizej Dubravac

 

Priloženi dokumenti:
Statut skole 2019 novo.doc

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mali kuhar – veliki projekt s mirisom domaće kuhinje
Autor: Anamarija Radovanović, 17. 6. 2025.

Tijekom školske godine 2024./2025. učenici 1. razreda naše škole krenuli su na slasno putovanje kroz tradiciju, okuse i mirise rodnog kraja – i to kroz međunarodni eTwinning projekt Mali kuhar. Cilj projekta bio je potaknuti najmlađe da upoznaju domaće recepte, razviju ljubav prema pripremi hrane, njeguju kulturnu baštinu svoje zajednice te usput steknu i digitalne vještine.

Projekt je spojio učenike iz Hrvatske, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije u zajedničkoj misiji: otkriti čari domaće kuhinje kroz razne aktivnosti, radionice i – najvažnije – stvaranje zajedničke knjige recepata koja okuplja tradicionalne specijalitete svakog kraja.

Kroz godinu smo obilježili i važne datume poput Dana kruha, Svjetskog dana jabuka i Svjetskog dana zdravlja, razgovarali o važnosti zdrave prehrane, učili kako izgleda priprema hrane „kao nekad“ i uključivali se u razne kreativne radionice. Djeca su učila kako zamijesiti tijesto, napraviti ukrasne oblike, ali i kako ispričati svoju kulinarsku priču uz pomoć digitalnih alata. Uz sve to, razvijali su i svoje digitalne kompetencije, učili o sigurnom korištenju interneta i prezentirali svoje recepte kroz web alate.


Poseban doživljaj bio je posjet slastičarni Škatula, gdje su učenici dobili priliku ne samo kušati već i sudjelovati u izradi lokalnih slastica – smijeha i brašna nije nedostajalo. Još jedan nezaboravan trenutak bio je posjet OPG-u Komparak, gdje su naši učenici iz prve ruke saznali koliko je med zdrava i korisna namirnica, i kako izgleda život pčela koje ga stvaraju. Nakon tog susreta, med je postao rado viđen gost na školskim užinama.

Projekt Mali kuhar nije bio samo učenje o hrani. Bio je to projekt koji je povezao djecu različitih zemalja, razvio njihovu kreativnost, potaknuo međusobnu suradnju i stvorio prostor da učenici sami istražuju, stvaraju i dijele znanja s drugima.

Završni proizvod – zajednička knjiga recepata domaće kuhinje – ostat će kao lijepa uspomena na projekt, ali i kao poticaj da učenici i kod kuće nastave eksperimentirati u kuhinji, možda uz pomoć roditelja, baka i djedova, i da tradicija živi dalje kroz male ruke i velike ideje.

Ako se po jutru dan poznaje – s našim malim kuharima, budućnost domaće kuhinje je i više nego slasna.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju